IntelliJ IDEA 2017.1

IntelliJ IDEA logo

Az IntelliJ IDEA minden egyes eleme azzal a szándékkal készült, hogy a lehető leghatékonyabban szolgálhassa a fejlesztői produktivitást.

intellijidea illusztráció

ÁTTEKINTÉS

A díjnyertes IntelliJ IDEA olyan fejlesztői környezet, amit kifejezetten azzal a szándékkal készítettek, hogy a lehető leghatékonyabbá tegye a fejlesztők munkáját. Minden olyan eszközt tartalmaz, ami elengedhetetlen a minőségi fejlesztéshez: intelligens szerkesztőt, kód analizátort, magas szintű refactoring funkciókat, illetve számos programozói nyelv, keretrendszer és technológia támogatását.

Mély intelligencia

A forráskód indexálása után az IntelliJ IDEA elképesztően gyorsa és intelligensen képes releváns javaslatokat a kód fejlesztéséhez. Instant és okos kódkiegészítés, menet közbeni kódanalízis és megbízható refactoring eszközök állnak a fejlesztők rendelkezésére.

Egyenesen a dobozból

Az olyan kritikus fontosságú eszközök, mint az integrált verziókontroll rendszerek, a széleskörű nyelvi támogatás és a keretrendszerek a szoftvercsomag integráns részei. Nincs szükség pluginek telepítésére.


ELŐNYÖK

  • A nagy teljesítményű statikus kódanalizálás és az ergonomikus felhasználói felület kettőse nem csupán produktív, de élvezetes környezetet is teremt a munkára.
  • Lehetővé teszi, hogy a fejlesztők a fejlesztésre koncentrálhassanak, és ne a rutinfeladatokra.
  • A kódok megírása, a hibakeresés, a refactoring és a tesztelés gond nélkül végezhető el.
  • Gördülékeny kezelése a Javában, Rubyban, Groovyban, Pythonban és Scalában írt kevert nyelvű kódoknak.
  • Automatikus kódkarbantartás.
  • Hibakeresés és javítás az alapoktól a teljes struktúráig.
  • Tiszta és nagy teljesítményű kód kevesebb idő alatt.
  • Bármilyen méretű projekt elkészíthető, a személyes munkáktól egészen a vállalati szintűekig.
  • Támogatja az összes fontosabb nyelvet, technológiát és keretrendszert.
  • Kompatibilis az ismertebb verziókontroll rendszerekkel és a TeamCity-vel.

FUNKCIÓK

Intelligens kiegészítés: Az IntelliJ IDEA olyan leütés és tartalom érzékeny kiegészítési funkciókat tartalmaz az összes támogatott nyelv és keretrendszer részére, melyek azonnal működésbe lépnek, ahogy gépelni kezdünk. Az adatfolyam analízissel és a láncolt kiegészítésekkel gyorsabban tudjuk írni a kódot, mint ahogy azt gondolnánk.

Java 9 támogatás Az IntelliJ IDEA támogatja a Java 9-et és annak az új modul rendszerét. Az IDE támogatja a JDK legújabb verzióját, segíti a projektek importálás, és kódolási asszisztenciát biztosít a modul deklarációk szerkesztéséhez.

Folyamatos jelenlét Az IntelliJE IDE kódolási asszisztense nem csupán a szerkesztés során van a segítségünkre, de egyéb területeken is hatékony támogatást nyújt. Egy mező kitöltésénél, keresésnél vagy akár a beállításoknál.

Jobb produktivitás Az IntelliJ IDEA képes felismerni a fejlesztői szükségleteket, és automatizálni a fárasztó és repetitív feladatokat, így mi nyugodtan foglalkozhatunk a projekt lényegi részeivel.

Analízis és gyors fixek: A statikus kód analízis nagy teljesítményű eszközeivel könnyedén, gyorsan és menet közben bukkanhatunk a lehetséges bugok nyomára, lokalizálhatjuk a halott kódokat, és kiszűrhetjük a teljesítménnyel kapcsolatos problémákat. Az IntelliJ IDEA nem találgat, hanem megérti a kódot, talán még nálunk is jobban.Fejlesztői eszközök:
A kódolás megkönnyítése mellett az IntelliJ IDEA számos más eszközt is tartalmaz a munka hatékonyabbá tétele érdekében. Néhány ilyen eszköz a teljesség igénye nélkül: UML tervező, adatbázis eszközök, Unit Tests Coverage, Bug Tracking integráció, Maven támogatás, Git, SVN, Google App Engine és sok minden más.

Keretrendszerek támogatása: Ami különösen hatékonnyá és használhatóvá teszi az IntelliJ IDEA-t, az a különböző keretrendszereknek támogatása. Több más mellett támogatott a Spring, a Java EE, a Hibernate, az Android és a Play is, ezzel is megkönnyítve a webes, a vállalati és a mobilos fejlesztéseket.

Többnyelvű fejlesztés: Az IntelliJ IDEA nem csupán több nyelvet ismer, de arra is képes, hogy felismerjen egy nyelven belül egy másikat is, amihez szintén használhatók a szoftver kiemelkedő kiegészítő, analizáló és navigációs képességei. Támogatottak a különböző SQL dialektusok, a JSF, a JPA, a Spring kifejezések és sok egyéb nyelv.

Keretrendszer specifikus asszisztens Bár az IntelliJ IDEA elsősorban a Java számára kifejlesztett fejlesztői környezet, képes megérteni és kiszolgálni számos egyéb nyelvet is, mint például az SQL-t, a JPQL-t, a HTML-t, a JavaScript, stb. A támogatás akkor is él, ha a nyelvi kifejezés a Java kódba kerül beillesztésre.Fejlesztett refactoring: Az IntelliJ IDEA volt az egyik első olyan Java IDE, ami teljes körű, kiterjesztett és biztonságos refactoringot kínált. Az IntelliJ IDEA azóta is őrzi vezető szerepét ezen a területen, és nem csupán a Java, de a többi támogatott nyelv és keretrendszer esetében is. A refactoring minden irányban lehetséges. Egy átnevezést elindíthatunk az XML-ből és a Java kódból egyaránt.

Ergonomikus fejlesztői környezet Az IDE képes a megfelelő módon követni a kontextust, és mindig a megfelelő eszközt biztosítja a munkához, így a fejlesztők gördülékenyen dolgozhatnak, anélkül, hogy megszakadnának a már jól bejáratott munkafolyamatok.

Billentyűzet centrikus megközelítés: Már a kezdetektől úgy alakították ki az IntelliJ IDEA kezelői felületét, hogy a billentyűzet előnyt élvezett az egérrel szemben. Minden egyes fontos parancs elérhető billentyűzetről is, nincs szükség az egérrel való időigényes navigáláshoz. Felejtsük el az egeret, és tanuljunk meg egy fontos billentyűkombinációt: Ctrl+Shift+A. Hatására elérhetővé válik az összes parancs.